Friday, 30 December 2011

DPMM saran Felda, TH, ASM bergabung miliki QSR

KUALA LUMPUR 29 Dis. - Felda, Lembaga Tabung Haji (TH) dan Amanah Saham MARA (ASM) dicadangkan bergabung untuk memiliki QSR Brands Bhd. (QSR) bagi mengekalkan pegangan tempatan di dalam syarikat itu.

Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Syed Ali Al Attas berkata, pihaknya akan menghantar sendiri surat rasmi berhubung cadangan tersebut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ketiga-tiga pihak tersebut esok.

DPPM turut menawarkan diri untuk bertindak sebagai pengendali pembelian QSR itu.

QSR menjadi fokus utama DPMM kerana ia memiliki pelbagai rangkaian perniagaan termasuk KFC Holdings Bhd. (KFC).

Malah, DPMM percaya harga saham itu boleh ditingkatkan kepada RM6.90 sesaham, 10 sen lebih tinggi berbanding tawaran yang dibuat oleh Johor Corporation (JCorp) dan CVC Capital Partners," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Jelasnya, Felda, TH dan ASM hanya memerlukan sebanyak RM1 bilion untuk memiliki 57 peratus kepentingan QSR daripada Kulim (M) Bhd..

''Pemegang kepentingan saham yang lain-lain akan dikekalkan,'' ujarnya.

Beliau melahirkan rasa khuatir pembelian syarikat paling menguntungkan oleh Jcorp dan CVC menerusi Massive Equity (Massive Equity) Sdn. Bhd. (MESB) boleh mengakibatkan QSR dan KFC akan jatuh ke tangan asing akhirnya.

"Jcorp ketika ini berada dalam kedudukan berhutang, bagaimana mereka hendak melakukan pembelian ke atas QSR dan KFC?

"Walaupun CVC mempunyai banyak wang, isunya JCorp tiada duit (banyak hutang). Tidak mustahil JCorp terpaksa berhutang untuk memiliki 51 saham kepentingan dalam MESB.

''Keadaan ini meragukan dan menjadi risiko kepada QSR dan KFC untuk jatuh ke tangan asing," katanya.

Syed Ali berkata, apa yang dibimbangkan ialah sekiranya urus niaga itu diteruskan, ia boleh menjejaskan peniaga tempatan yang selama ini merupakan pembekal kepada KFC.

MESB ketika ini memiliki QSR dan KFC dengan JCorp menguasai 51 peratus pegangan dan selebihnya oleh CVC. Ia dibeli dengan nilai RM6.80 sesaham bagi QSR dan RM4 sesaham bagi KFC.

No comments:

Post a Comment