Friday, 16 November 2012

Konsep pendidikan Ulul Albab sesuai diserapkan


16/11/2012 3:27pm

BESUT – Konsep pendidikan ”Ulul Albab” sesuai diserapkan ke dalam sekolah berasrama penuh bagi melahirkan generasi yang seimbang pada aspek duniawi dan akhirat, kata Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Datuk Seri Idris Jusoh.
Katanya, konsep pembelajaran yang berlandaskan al-Quran dengan menggabungkan sains, teknologi serta moral itu berupaya melahirkan generasi yang sesuai untuk Malaysia sebagai negara Islam.
"Sains, teknologi dan pembangunan moral melalui pendidikan berkonsepkan Ulul Albab merupakan fokus utama yang sepatutnya diberi perhatian dalam pendidikan kerana ia dapat menyelamatkan negara daripada pelbagai masalah sosial,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Menurutnya, pendidikan yang hanya menekankan sains dan teknologi tidak dapat mengatasi isu moral yang semakin serius dalam kalangan generasi muda masa kini.
Idris berkata, buat masa ini tiga Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) iaitu di Besut, Gemenceh dan Kepala Batas telah mengguna pakai konsep Ulul Albab sejak tiga tahun lepas.
Selain berjaya melahirkan pelajar yang hafaz al-Quran, majoriti pelajar di MRSM berkenaan menguasai pelajaran dalam bidang sains dan teknologi, katanya. – BERNAMA

No comments:

Post a Comment