Monday, 31 May 2010

Cadangan penambahbaikan MARA, MRSM

KUALA LUMPUR 27 Mei - Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sedang merangka proses penambahbaikan bagi meningkatkan tahap profesionalisme Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM).

Menterinya, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, berbekalkan 50 tahun pengalaman, MARA perlu diperkasakan untuk kembali menjadi sebuah organisasi yang berdikari, merdeka dan profesional.

Menurutnya, untuk tujuan itu, salah satu bidang yang akan dipandang serius dalam proses penambahbaikan tersebut ialah pendidikan terutamanya membabitkan MRSM.

"Pihak kementerian berpandangan, kita perlu menilai kembali bagaimana pendidikan MARA mampu menyumbang secara langsung dan efektif kepada misi, visi serta pelan strategik agensi itu.

"Justeru itu, sistem persekolahan MRSM sedia ada yang masih berorientasikan peperiksaan (exam oriented) harus dinilai semula,'' katanya pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2009 di Institut Kemajuan Desa (Infra), Bangi, dekat sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh timbalannya, Datuk Joseph Entulu Belaun.

Seramai 389 kakitangan kementerian itu yang menunjukkan pretasi cemerlang sepanjang tahun lalu menerima anugerah berkenaan.

Daripada jumlah itu, 36 orang merupakan kakitangan kumpulan pengurusan dan profesional manakala selebihnya kakitangan kumpulan sokongan serta kontrak.

Mengulas lanjut, Mohd. Shafie berkata, sistem persekolahan MRSM ketika ini agak kurang menekankan aspek keusahawanan serta pembentukan kemahiran.

"Ini adalah antara cadangan sebaik sahaja saya mempengerusikan Mesyuarat Kajian Penambahbaikan dan Hala Tuju MARA Ke Arah Kecemerlangan, awal minggu ini.

"Kita telah membincangkannya dengan terperinci. Pelbagai idea diterima dan ada sebahagian daripada cadangan itu memerlukan kajian lanjut serta perancangan teliti sebelum ia dilaksana,'' jelasnya.

Ujar beliau, selain pendidikan, dua bidang lain yang turut diberikan perhatian adalah khidmat pengurusan dan keusahawanan dalam MARA.

Sementara itu jelas Shafie, kementerian baru-baru ini menubuhkan sebuah unit khas yang memberi perhatian khusus kepada Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan Model Baru Ekonomi (MBE).

Unit tersebut, katanya, akan merangka model ekonomi baru luar bandar bagi melonjakkan pendapatan per kapita rakyat daripada AS$7,000 (RM22,050) kepada AS$15,000 (RM47,250) menjelang 2020.

"Sebuah makmal khas akan ditubuhkan dalam masa terdekat bagi membincangkan strategi serta kaedah bagaimana membawa rakyat luar bandar mencapai tahap ekonomi berpendapatan tinggi,'' jelasnya.

Menurut Mohd. Shafie, dalam usaha meningkatkan ekonomi rakyat luar bandar, infrastruktur luar bandar perlu dipertingkatkan.

"Atas dasar itu, sehingga semalam, pembinaan 407.79 kilometer jalan raya di luar bandar di seluruh negara telah siap dilaksanakan.

"Dalam isu kemudahan rumah pula, sejumlah 6,576 buah lagi telah disambungkan dengan kemudahan bekalan air manakala sebanyak 599 buah rumah mendapat faedah bekalan elektrik,'' tambahnya.

Thursday, 27 May 2010

Syarat lebih ketat beri pinjaman MARA

SUNGAI PETANI 26 Mei - Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan mengambil pendekatan lebih selektif termasuk memperketatkan syarat untuk meluluskan pinjaman kepada usahawan bumiputera bagi memastikan hanya mereka yang benar-benar layak diberi kemudahan berkenaan. 
Pengerusinya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, langkah itu juga boleh mengurangkan masalah kegagalan melunaskan hutang di kalangan peminjam MARA pada masa akan datang.

"MARA sekarang mempraktikkan konsep mudah jaya iaitu kita akan kenal pasti usahawan yang mempunyai ciri-ciri jati diri, inovatif, kreatif, disiplin dan sanggup kerja kuat untuk dibantu.

"Kita tidak lagi bantu semua orang. Hanya mereka yang mudah jaya akan diberikan pinjaman. Usahawan yang akan diberi pinjaman juga perlu menjalani ujian-ujian tertentu seperti dari aspek kepimpinan dan ciri-ciri bersesuaian yang lain," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama sempena Persidangan Antarabangsa Mengenai Sains Sosial dan Polisi Awam anjuran Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi (FSPPP) Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan UiTM Kedah di sini hari ini.

Menurut Idris, dasar pemberian pinjaman MARA kini perlu berubah sejajar dengan perkembangan semasa.

"Sekarang, senario sudah berubah. Usahawan ada di sana sini. Memang semua hendak dapatkan pinjaman, tapi apabila kita beri, tak semua yang mampu bayar balik. Bila tak bayar, dia diisytiharkan muflis dan MARA pun rugi kerana tak dapat balik wang," jelasnya.

MARA teliti semula


Pelajar cemerlang keturunan Siam. (Dari kiri) Syalit Keowmani, Vicsofee Sukahut, Maleewan, Sukeht, Elicesa Lalitta dan Phisnukh Uttraphan.

KULIM 26 Mei - Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan bekerjasama dengan Unit Pusat Universiti (UPU) untuk meneliti semula permohonan pelajar berketurunan Siam yang gagal mendapat tempat di universiti meskipun memperoleh keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pengerusinya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, MARA sedia berbuat demikian bagi mengelakkan pelajar cemerlang itu terus tercicir daripada meneruskan pengajian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

"Kita akan teliti semula kes ini bagi memastikan mereka yang cemerlang tidak tercicir. Kita kena tengok dahulu sama ada terdapat unsur kesilapan teknikal atau sebagainya.

"Jika tiada masalah, pelajar terbabit akan ditempatkan di pusat pengajian yang bersesuaian," katanya selepas melancarkan sistem pengurusan Perpustakaan Al-Hambra, Universiti Kuala Lumpur Malaysian Spanish Institute (UniKL MSI) di sini hari ini.

Beliau mengulas tulisan Zaini Hassan dalam kolum Cuit hari ini yang memaparkan keluhan pelajar keturunan Siam yang tidak mendapat tempat di IPTA walaupun memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM 2009.

Pelajar berkenaan ialah Vicsofee Sukahut a/p Som yang memperoleh 8A 1B dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Darul Aman; Sukeht a/p Thavil (10A-Maktab Rendah Sains MARA Kubang Pasu) dan Maneewan a/p Perashot (9A 1B dari Sekolah Menengah Sains Sultan Mohd. Jiwa, Sungai Petani).

Turut lulus cemerlang ialah Elicesa Lalitta a/p Ea Chuan (6A 2B 3C dari SMK Tumpat, Kelantan) dan Syalit Keowmani a/l Eh Sau (7A 2B- SM Sains Pokok Sena, Kedah).

Selain itu, turut tercicir dan gagal mendapat sebarang tempat di IPTA ialah antara pelajar paling cemerlang Maktab Sultan Ismail Kota Bharu yang memperoleh 11A dalam SPM 2007 iaitu Phisnukh Uttraphan a/l Pim.

Menurut Idris, kejadian pelajar cemerlang gagal mendapat tempat ke IPTA merupakan satu perkara yang amat merugikan dan memberi kesan kepada pembangunan pendidikan di negara ini pada masa akan datang.

Ini kerana katanya, mereka yang benar-benar layak untuk meneruskan pengajian gagal mendapat tempat, sebaliknya ia diperuntukkan kepada pelajar kurang cemerlang yang mungkin kurang berupaya untuk mencipta kecemerlangan dalam pengajian mereka.

Tuesday, 25 May 2010

84 Aduan Mengenai SPRM Diterima Sepanjang Tahun Lepas

PUTRAJAYA, 24 Mei (Bernama) -- Jawatankuasa Aduan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerima sejumlah 84 aduan mengenai suruhanjaya itu sepanjang tahun lepas membabitkan pelbagai kesalahan termasuk salah laku, penyalahgunaan kuasa dan kecuaian dalam tugas.

Pengerusi Jawatankuasa itu Datuk Mohd Noor Abdullah berkata daripada jumlah itu aduan mengenai penyalahgunaan kuasa paling banyak diterima iaitu 27, diikuti perbuatan salah laku dan kecuaian dalam tugas, masing-masing 14 dan dua aduan mengenai ketidakpatuhan prosedur.

Baki 27 aduan lagi adalah mengenai perkara lain termasuk aduan bersifat jenayah dan permohonan status siasatan, katanya pada majlis penyerahan Laporan Tahunan Jawatankuasa Aduan SPRM, di sini Isnin.

Turut hadir Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohamed.

Mohd Noor, yang juga bekas Hakim Mahkamah Rayuan berkata sebanyak 66 kertas siasatan telah dibuka berhubung dan 55 daripadanya telah selesai manakala 11 lagi masih dalam siasatan.

Hasil siasatan mendapati 41 kes tidak melanggar kesalahan tatatertib, lima kes adalah aduan tidak benar, lima kes diberi amaran dan empat kes lagi dirujuk kepada Lembaga Tatatertib SPRM, kata beliau

"Sepanjang 2009, Lembaga Tatatertib SPRM telah menerima sebanyak tujuh kes tatatertib yang turut melibatkan dua pegawai menerima hukuman buang kerja kerana tidak hadir bertugas melebihi tujuh hari," katanya.

Mohd Noor berkata jawatankuasa itu turut mencadangkan beberapa penambahbaikan bagi prosedur kerja SPRM termasuk menyarankan suruhanjaya itu meneliti semula prosedur menyimpan dan menggunakan senjata api.

"Kami mencadangkan supaya prosedur kerja di SPRM diperbetulkan iaitu bila menyiasat kes perempuan maka hendaklah ada seorang perempuan bersama pegawai penyiasat supaya tidak timbul fitnah.

"Kita juga mencadangkan supaya rakaman pernyataan hendaklah diadakan dalam bilik khas yang selesa dan disediakan kamera litar tertutup (CCTV) supaya rakaman pernyataan boleh diambil dalam suasana yang selesa dan dikesan oleh CCTV," katanya.

Cadangan lain ialah pegawai penyiasat memaklumkan kepada tertuduh agar membawa pasport antarabangsanya ke mahkamah dalam kes memerlukan pasport itu dikehendakki Timbalan Pendakwaraya, bagi mengelakkan tertuduh ditahan di lokap sementara menunggu pasportnya dihantar ke mahkamah.

Pada sidang berita selepas itu Abu Kassim berkata SPRM akan meneliti setiap cadangan tersebut dan mengambil tindakan selanjutnya.

Ada daripada cadangan tersebut telahpun dilaksanakan, katanya.-- BERNAMA

Tiga Peratus Penjawat Awam Palsukan Sijil Cuti Sakit

PUTRAJAYA, 24 Mei -- Tiga peratus dari kira-kira 1.2 juta penjawat awam didapati memalsukan sijil cuti sakit mereka, kata Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

Presidennya Omar Osman berkata kes berkenaan walaupun boleh dianggap terpencil tetapi perlu dipandang serius kerana ia boleh mencemarkan nama semua penjawat awam di negara ini.

Menurut beliau, pemalsuan sijil cuti sakit bertentangan dengan etika kerja perkhidmatan awam yang tertakluk kepada kecemerlangan dan integriti dalam menjalankan tugas.

"Mereka sepatutnya memberikan sijil cuti sakit yang sah yang diperakukan oleh pegawai perubatan kerajaan atau swasta yang membolehkan atau melayakkan mereka menikmati kemudahan cuti sakit oleh majikan.

"Kegagalan untuk berbuat demikian boleh menyebabkan mereka dibuang kerja jika didapati bersalah," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Kesatuan Pegawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia (KPPJSM) di sini pada Isnin.

Turut hadir pada pertemuan itu ialah Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan, Datuk Solah Mat Hassan.

Omar diminta mengulas mengenai pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang memberikan amaran terhadap kegiatan pemalsuan sijil cuti sakit oleh segelintir penjawat awam.

Menurut beliau, kegiatan seumpama itu boleh menyebabkan mana-mana penjawat awam yang terlibat kehilangan segala kelebihan dan faedah yang diperolehi hasil berkhidmat dengan kerajaan.

"Mereka yang dibuang kerja kerana perkara ini akan kehilangan peluang untuk menikmati wang persaraan, pinjaman perumahan dan beberapa kemudahan lain," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Omar memberitahu bahawa beliau percaya ada pihak terlibat dalam membekalkan sijil cuti sakit palsu yang menyamai sijil cuti sakit tulen dari pegawai perubatan kerajaan atau swasta.

"Gejala seperti ini perlu segera dibanteras agar tidak terus menular dan menjadi budaya yang tidak sihat di kalangan penjawat awam," katanya.-- BERNAMA

Friday, 21 May 2010

Meja makan sasaran iklan


JOHOR BAHRU 19 Mei - Sedar atau tidak bahawa meja makan yang anda gunakan di sesetengah restoran atau gerai makan bukan lagi untuk tujuan menikmati juadah semata-mata.

Ini kerana dengan daya kreativiti dan inovasi, meja makan kini turut dijadikan bahan pengiklanan berkesan untuk memasarkan produk.

Pengiklanan meja adalah trend serta kaedah terbaru yang popular di negara maju dan kini kian berkembang di negara ini untuk mempromosikan sesuatu produk dan perkhidmatan secara lebih tersusun, kemas dan menarik.

Kaedahnya ialah melekatkan iklan dengan grafik dan warna menarik di atas permukaan meja makan di restoran dan gerai yang menjadi tumpuan orang ramai.

Ia juga memberi keselesaan kepada pelanggan untuk membaca dan mendapatkan maklumat tanpa sebarang paksaan atau tekanan sambil menunggu pesanan atau sambil menikmati juadah.

"Sebenarnya, kaedah pengiklanan meja adalah jauh lebih murah dan amat berkesan," kata Mohd. Nazarul Hazim Naem (gambar) yang merupakan Pengurus Wilayah Selatan Endless Ads Marketing Sdn. Bhd. (EAM) di Taman Molek, di sini baru-baru ini.

Sebab itu syarikat pemasaran bumiputera itu memberi fokus untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan barangan usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) milik bumiputera.

Katanya, perniagaannya itu bukan semata-mata mencari keuntungan tetapi mempunyai objektif murni untuk membantu golongan bumiputera memasarkan produk mereka.

Lebih-lebih lagi menurutnya, kebanyakan agensi pengiklan biasanya mengenakan kos yang mahal sedangkan peniaga IKS bumiputera mempunyai modal kecil.

Usaha syarikat itu diiktiraf kerajaan apabila AEM memeterai kerjasama dengan Majlis Amanah Rakyat (MARA) bagi mengiklankan produk-produk IKS di meja-meja beberapa medan selera MARA di negeri ini baru-baru ini.

Majlis itu disaksikan oleh Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hassan Malek.

Mengulas lanjut Mohd. Nazarul berkata, syarikatnya menyasarkan untuk mempromosikan sebanyak mungkin produk IKS bumiputera sebagai salah satu cara membantu golongan itu memasarkan produk dengan cara lebih murah.

Contohnya kata beliau, kos iklan hanya 0.02 sen untuk seorang pemerhati iklan bagi satu ruangan meja berukuran 16 X 12 sentimeter atau 32 X 24 sentimeter di atas permukaan meja berukuran 5 X 10 sentimeter.

Menurutnya, iklan-iklan tersebut diletakkan di meja-meja restoran atau kedai makan yang mempunyai ramai pengunjung bagi membolehkan antara 28,000 orang pelanggan dapat membaca iklan itu dalam tempoh sebulan.

Beliau berkata, sejak bekerjasama dengan MARA, sambutan terhadap EAM semakin menggalakkan daripada usahawan bumiputera dalam mengiklankan produk mereka.

Walaupun baru enam bulan beroperasi jelasnya, sebanyak 12 syarikat telah menjadi pelanggan iaitu sebagai pengiklan utama dengan lebih 70 iklan meja ditempatkan di sesebuah lokasi strategik.

Menurutnya, pihaknya akan menjalinkan lebih banyak hubungan dengan pelbagai pihak termasuk pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk membantu mengiklankan produk bumiputera.

"Iklan ini semakin diminati kerana orang ramai boleh membaca iklan di atas meja mereka dengan selesa sambil menunggu pesanan makanan atau sambil menikmati juadah," katanya.

Justeru, beliau yakin syarikatnya dapat mencapai sasaran pendapatan RM1 juta dalam tempoh setahun menerusi iklan tersebut ekoran sambutan menggalakkan daripada para pelanggan.

"Sasaran itu sekali gus membolehkan kami menguasai 70 peratus pasaran iklan permukaan meja di daerah ini yang dijangka membabitkan lebih 100 restoran dan kedai makan," katanya.

Setakat ini jelasnya, iklan meja oleh syarikatnya banyak mempromosikan barangan seperti produk herba, minuman dan makanan serta produk dan perkhidmatan pengusaha IKS.

Katanya, antara lokasi iklan itu ialah Medan Selesa MARA di Plaza Larkin, Medan Selera Tepian Tebrau, Medan Selera Stulang Laut dan Medan Selera Jalan Datin Halimah di sini.

Menurutnya, terdapat permintaan untuk mengembangkan kaedah pengiklanan itu ke daerah lain, namun buat masa ini syarikatnya hanya mahu memberi tumpuan di bandar raya ini sahaja.

"Kaedah pengiklanan ini setakat ini tiada saingan di sini kerana yang ada hanya kaedah pengiklanan syarikat-syarikat gergasi dengan harga yang mahal.

"Sebaliknya kami menyediakan iklan murah kerana satu meja terdapat empat iklan berlainan untuk syarikat IKS berbeza, maka bayaran untuk iklan adalah murah dan mampu dilanggan oleh syarikat bumiputera," katanya sambil menambah kaedah iklan di meja makan seperti itu sudah tidak asing lagi di sekitar Lembah Klang.

Mara peruntuk RM6.6 juta bantu rakyat miskin Kelantan

GUA MUSANG: Dalam mencapai matlamat membasmi kemiskinan sehingga hujung tahun ini di Kelantan, Majlis Amanah Rakyat (MARA) memperuntukkan sebanyak RM6.6 juta untuk pembangunan rakyat miskin di negeri ini.

Pengarah MARA Kelantan, Abdul Rahim Taha, berkata MARA menyalurkan peruntukan itu melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) bagi merealisasikan hasrat kerajaan Pusat untuk menghapuskan kemiskinan menjelang penghujung 2010. Beliau berkata, sejak 2009 menerusi peruntukan program Giat Dekat Rakyat, seramai 1,596 penduduk telah menerima manfaatnya melalui program latihan kemahiran vokasional dan bantuan lain. "Seramai 1,500 daripada mereka mendapat latihan kemahiran sementara 96 pula menerima peruntukan untuk membaiki rumah," katanya kepada pemberita selepas majlis menyampaikan bantuan peralatan mesin jahit dan ketuhar kepada peserta yang tamat menjalani latihan kemahiran di sini hari ini.

Abdul Rahim berkata, untuk peruntukan membaiki rumah, penduduk miskin yang terpilih akan menerima sekitar RM5,000 hingga RM8,000 dan tahun ini sebanyak RM616,000 peruntukan disalurkan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Beliau berkata, pihaknya telah mengenalpasti dua rumah untuk diperbaiki di setiap Parlimen membabitkan kos sehingga RM11,000 dan sehingga kini 28 rumah telah dikenal pasti.

Katanya, bagi latihan kemahiran pula, peserta yang selesai menjalani kursus dalam bidang kemahiran masing-masing akan menerima bantuan peralatan untuk membolehkan mereka menjadikan kemahiran diperolehi sebagai mata pencarian.

"Bagi peserta yang mengikuti latihan jahitan, akan diberikan mesin jahit, peserta jahitan manik pula akan menerima manik serta peserta kursus membuat kek dan pastri pula akan menerima oven dan juga mesin pengadun kek sebagai modal memulakan perniagaan," katanya. - Bernama

Tuesday, 18 May 2010

MARA to help boost Sarawak bumis

MARA (Majlis Amanah Rakyat) will expand its outreach programmes in rural Sarawak to help develop small and medium-scale entrepreneurs in the state.

Rural and Regional Development Minister Datuk Seri Mohd Shafie Apdal said the involvement of Sarawak bumiputra in business was still very low.

“MARA is trying very hard to help rural folks to get out of poverty. We believe that one of the most effective ways is to develop entrepreneurial skills in small and medium-scale industries like the manufacture of food products. We want to balance the economic scale between the bumiputra and non-bumiputra.

“In Sarawak, the rural areas have a lot of raw materials and resources. However, without knowledge and skills, the natives will not be able to capitalise on the resources. This is why we want to get more natives to participate in MARA's business development programmes,'' he said after launching a trade expo organised by MARA in Sibu.

MARA director-general Datuk Ibrahim Mohamed said his agency was targeting more young recruits.

He said that surveys carried out by MARA in remote towns and villages showed that many school-leavers there did not know what to do because their public examination results were not good enough for them to qualify for university.

“We want to give hope to these school-leavers who cannot find a place in any public or private higher education institute. MARA has many business development programmes suited for this group of school-leavers,'' he said.

Kerajaan Disaran Transformasi MARA Untuk Kembali Hak Usahawan Melayu

KUALA LUMPUR, 14 Mei -- Kerajaan disaran supaya memperkasa peranan Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan membentuk badan itu menjadi sebuah agensi kerajaan yang unggul dalam usaha meningkatkan kedudukan serta hak usahawan Melayu.

Fellow Kanan Ekonomi dan Perniagaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Datuk Salleh Majid berkata MARA perlu diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri, dan diberikan peranan, kuasa serta peruntukan kewangan yang besar dalam mengembalikan hak usahawan Melayu serta meningkatkan peranan mereka dalam gagasan 1Malaysia.

"Badan ini harus diperkasa dengan kuasa dan tanggungjawab meneliti masalah yang dihadapi usahawan Melayu dan mampu bertindak menyelesaikannya," katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Hak dan Peranan Usahawan Melayu Dalam Gagasan 1Malaysia pada Konvensyen Usahawan Melayu 2010 di sini.

Salleh berkata selepas Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dimansuhkan dan jabatan-jabatan di bawahnya dibahagikan kepada lapan kementerian, usahawan Melayu berasa kehilangan tempat bergantung.

Beliau berkata malah dalam Rancangan Malaysia Kesembilan, usaha mewujudkan Masyarakat Perniagaan dan Perindustrian Bumiputera dilihat tidak disusuli.

Salleh turut menyentuh mengenai kesukaran usahawan Melayu untuk mendapatkan bantuan kewangan tanpa sebarang 'kabel' atau hubungan yang rapat dengan pegawai atasan bank.

"Kepada yang mempunyai hubungan, memadai dengan satu panggilan telefon kepada CEO bank, tetapi kepada yang baru hendak merangkak, mereka perlu menyediakan kertas kajian kesesuaian dan cagaran," katanya.

"Kalau hanya bermodalkan pengetahuan, maaf tiada tempat bagi si pemohon. Jadi terdapat perbezaan di antara apa yang diseru kerajaan dengan institusi pelaksana," tambahnya.

Salleh berkata usahawan Melayu perlu mengikis sikap jatuh menjatuhkan sesama mereka, dan sebaliknya menyemai sikap saling membantu, manakala yang sudah berjaya perlu memainkan peranan membantu mereka yang lain.

Katanya memandangkan sebahagian besar usahawan Melayu peniaga kecil, adalah penting bagi mereka untuk mewujudkan rangkaian kerja di kalangan mereka supaya mendapat manfaat dalam pelbagai aspek perniagaan seperti mengenal pasti peluang perniagaan, mempertingkatkan ilmu pengetahuan, membantu menyelesaikan masalah sesama usahawan dan bergerak dalam suatu kelompok yang jitu.

Saranan serupa turut diutarakan oleh bekas Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Airline Tan Sri Dr Abdul Aziz Abdul Rahman yang berpendapat bahawa campurtangan langsung kerajaan khususnya melalui Mara dalam industri perdagangan sangat relevan dalam usaha mengatasi masalah jurang perbezaan antara kaum bumiputera dan bukan bumiputera.

Beliau yang membentangkan kertas kerja bertajuk "Tanggungjawab dan Peranan Kerajaan dalam Pembangunan Usahawan Melayu dan Cadangan Penubuhan National Employment Institute" berkata, Akta MARA 1966 wajar dilihat semula sebagai landasan untuk orang Melayu menebus cabaran yang mereka hadapi dalam dunia perniagaan dan perindustrian.

Katanya tanpa campur tangan kerajaan, adalah sukar untuk membangunkan tanah-tanah tersebut bagi tujuan komersial, perindustrian mahupun perumahan.-- BERNAMA

Monday, 17 May 2010

MARA perlu dinaik taraf, diletak bawah JPM

KUALA LUMPUR 15 Mei — Konvesyen Usahawan Melayu 2010 mencadangkan Majlis Amanah Rakyat (MARA), yang merupakan sebuah agensi kerajaan yang membantu dan membimbing Bumiputera menjadi usahawan, dinaik taraf dan diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Cadangan itu merupakan antara 52 resolusi yang diserahkan oleh Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin di majlis penutup konvensyen itu di sini hari ini.

Menurut Presiden DPMM Syed Ali Alattas, ke semua 70 organisasi yang menghadiri sesi konvensyen selama dua hari itu bersetuju agar cadangan memperkasa dan mentransformasi MARA diberi pertimbangan sewajarnya oleh kerajaan dan dilaksanakan.

"Di dalam menghadapi fenomena keusahawanan era Model Baru Ekonomi (MBE), kami berharap semua resolusi ini, termasuk memperkasakan MARA dapat diberi pertimbangan sewajarnya oleh kerajaan,” katanya pada majlis penutup Konvensyen itu.

Katanya keperluan menaik taraf MARA itu penting kerana ia merupakan agensi kerajaan yang mempunyai akta-akta tertentu yang menjurus kepada mewujud dan menambah usahawan di kalangan Bumiputera bukan sahaja dari segi bantuan kewangan termasuk latihan dan pendidikan di peringkat sekolah dan universiti.

MARA adalah sebuah agensi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang ditubuhkan pada 1 Mac 1966 di bawah Akta Parlimen sebagai sebuah badan berkanun hasil resolusi Kongres Ekonomi Bumiputera pertama pada tahun sebelumnya.

Sebanyak 70 organisasi termasuk badan bukan kerajaan seperti Persatuan Kontraktor Melayu, Persatuan Peniaga-peniaga Kecil Melayu dan Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia serta wakil syarikat berkaitan kerajaan, Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta menghadiri konvesyen ini.

Antara resolusi yang dicadangkan adalah penubuhan “National Employment Institute” yang diharapkan dapat menghasilkan satu standard yang tinggi dalam bidang perundingan dan kajian serta penubuhan Bank Sosial Islam atau ”Qardhul Hassan” dan Bank Model Ekonomi Baru bagi mengatasi masalah Bumiputera dan kaum lain. — Bernama

Piala Thomas: China Rangkul Piala Thomas Buat Kali Kelapan

KUALA LUMPUR,16 Mei (Bernama) -- Juara bertahan China mengekalkan kejuaraan Piala Thomas buat kali keempat berturut-turut sejak 2004 apabila menewaskan Indonesia 3-0 pada perlawanan akhir di Stadium Putra di sini Ahad.

China berjaya merangkul kejuaraan kejohanan berprestij itu sebanyak lapan kali dengan kali pertama pada 1982 dengan mengatasi Indonesia 5-4 di London, England.

China, selaku pilihan utama pada edisi 2010 itu, mencapai mata kemenangan menerusi pemain perseorangan ketiga Chen Jin yang menewaskan Simon Santoso 19-21, 21-17, 21-7 dalam masa 73 minit.

Terdahulu itu, juara Sukan Olimpik Beijing 2008, Lin Dan, mengambil masa sejam untuk meraih mata pembukaan dengan menewaskan juara Olimpik Athens 2004, Taufik Hidayat, 21-7, 21-14.

Perlawanan antara Lin Dan, pemain nombor dua dunia, dan Taufik, yang ditunggu-tunggu oleh peminat menjadi hambar apabila pemain Indonesia itu gagal menandingi kepantasan dan permainan jaring yang cekap oleh lawannya.

"Kami berdua cuba sedaya upaya untuk memenangi perlawanan bagi membuka laluan kepada pemain pasukan," kata Lin Dan.

Dalam pada itu, Taufik berkata beliau cuba untuk membuka rentak perlawanan tetapi lawannya amat mantap.

"Saya tidak tertekan dan cuba untuk mengubah hantaran bulu tangkis tetapi dia sentiasa membalas setiap pukulan...Ini bukan hari saya," katanya.

Kejayaan Lin Dan itu menyuntik semangat kepada beregu utama China, Cai Yun/Fu Haifeng yang mengukuhkan kedudukan dengan mengatasi Markis Kido/Hendra Setiawan 25-23, 16-21, 21-12 dalam masa 59 minit.

Markis berkata mereka hilang daya khususnya pada set penentuan.

Manakala Cai Yun berkata beregu Indonesia itu sukar untuk diberi tentangan kerana masing-masing memiliki taktik permainan yang sama.

"Sebab itu kami perlu menggandakan usaha untuk mengatasi mereka," katanya.

Sementara itu, Simon berkata lawannya Chen Jin, lebih tenang dan beliau melakukan banyak kesilapan.

Pada edisi 2006 di Jakarta, China menewaskan Korea Selatan 3-1 pada perlawanan akhir.

Pada Sabtu, China gagal mempertahankan kejuaraan Piala Uber apabila tewas 3-1 kepada Korea Selatan.

Tuan rumah Piala Thomas dan Uber pada 2012 akan diumumkan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) pada awal tahun depan selepas bida dibuka September ini.-- BERNAMA

Wednesday, 12 May 2010

52 pelajar MRSM keracunan makanan

KOTA BHARU 11 Mei - Seramai 52 pelajar Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Pengkalan Chepa dikejarkan ke Klinik Kesihatan Pengkalan Chepa kelmarin, akibat keracunan makanan dipercayai selepas menikmati hidangan yang disediakan di asrama sehari sebelum itu.

Timbalan Pengarah Kesihatan Kelantan, Dr. Wan Mansor Hamzah berkata, dalam kejadian pada pukul 9 pagi itu, seramai 102 pelajar lain turut mengadu sakit perut bagaimanapun mereka tidak menerima rawatan kerana kesakitan tersebut hanya sementara.

"Kejadian tersebut disedari oleh beberapa guru sekolah itu selepas ramai pelajar mengadu sakit perut, mengalami muntah-muntah malah segelintir menghidap cirit-birit.

"Mereka kemudiannya segera dikumpulkan untuk dihantar mendapatkan rawatan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sembilan Pelajar Malaysia Pamer Inovasi Pada Pameran Sains Di California

KUALA LUMPUR, 11 Mei -- Sembilan pelajar Malaysia adalah antara 1,611 pelajar dari 59 negara yang mempamerkan inovasi hasil daripada projek penyelidikan mereka pada Pameran Sains dan Kejuruteraan Antarabangsa Intel 2010 di San Jose, California bermula Isnin.

Pengurus Negara Intel Malaysia Ryaz Patel berkata pada pameran selama seminggu itu, pelajar berkenaan akan berkongsi idea, mempamerkan inovasi dan bersaing bagi mendapatkan pengiktirfan antarabangsa dan hadiah wang tunai lebih US$4 juta ditawarkan pada pertandingan sains prakolej terbesar di dunia itu.

"Kami komited untuk memacu dan menambahbaik pendidikan di Malaysia melalui penyertaan aktif dalam program pendidikan dan akses teknologi untuk memberi inspirasi kepada bakal pencipta dalam usaha untuk meningkatkan pembangunan modal insan di Malaysia," kata Patel dalam kenyataan di sini hari Selasa.

Beliau berkata projek dari pelajar Malaysia termasuk kaedah baru untuk rawatan ketidaksuburan oleh Muhammad Adib Abas dari Sekolah Menengah Sains Sultan Muhammad Jiwa dan kipas yang berpotensi mengurangkan jumlah penggunaan elektrik oleh Muhammad Farid Khosim, Amirul Mustaqim Roslee dan Raja Muhammad Saifullah Raja Omar dari Maktab Rendah Sains MARA Taiping.

Patel berkata projek penyelidikan lain daripada peserta dari seluruh dunia itu termasuk topik mengenai perubahan iklim, tenaga bersih, autisme, kanser, pembaharuan pendidikan, angkasa lepas dan robotik.
-- BERNAMA

Monday, 10 May 2010

MARA funds for Johor businessmen

JOHOR BARU - Sunday May 9, 2010: MARA gave out almost RM1mil in loans to entrepreneurs in the state to help them compete in the international market.

Deputy Rural and Regional Development Minister Datuk Hasan Malek said although most of the loan recipients knew how to run a successful business, they still needed assistance in order to be competitive internationally.

“It is promising to see how far some of these entrepreneurs have come.

“Most of the products which were previously only available at the village areas are now becoming available worldwide,” he said during an official visit to Plaza Larkin here yesterday.

He added that many local products were already available and in demand in places such as Saudi Arabia, Dubai and Hong Kong.

“Although we have progressed, there is still room for improvement for our local products,” he said, adding that enhancements could be made to the packaging and marketing of these products.

“Entrepreneurs should also work closely with MIDA, the Malaysian External Trade Deve­lopment Corporation and the Tourism Ministry in order to break into the world market,” he said.

He added that although local entrepreneurs had good quality products, many did not have international contacts.

“So far, our food products and local handicraft are getting good response from international buyers. We are also getting demand for our locally-produced furniture.”

Albakri Alias Pekerja Cemerlang 2010

KUALA LUMPUR, 8 Mei -- Penolong Pegawai Latihan Vokasional, Institut Kemahiran MARA Lumut, Albakri Alias pada Sabtu dipilih sebagai penerima Anugerah Pekerja Cemerlang 2010 sempena Perhimpunan Hari Pekerja 2010 di sini.

Anugerah itu adalah antara sembilan kategori anugerah yang disampaikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di hadapan kira-kira 8,000 warga pekerja awam dan sektor swasta sebagai mengiktiraf sumbangan mereka dalam perkhidmatan.

Albakri, yang memperoleh pendidikan di Britain, merupakan pakar dalam bidang bangunan dan pembinaan dan aktif dalam persatuan.

Sementara itu, guru Komputer di Persatuan Kanak-kanak Spastik Pulau Pinang Teh Kar Wei pula menerima Anugerah Pekerja Orang Kurang Upaya (OKU) Cemerlang (Penerima Pertama), Eksekutif Bank Rakyat Norlita Hanim Md Taha (penerima kedua Anugerah Pekerja OKU Cemerlang) manakala Pembantu Penguatkuasaan di Majlis Bandaraya Johor Baharu, Subhi Saad (penerima ketiga Anugerah Pekerja OKU Cemerlang).

Anugerah Majikan Prihatin (syarikat besar) dimenangi Telekom Malaysia Berhad dan Anugerah Majikan Prihatin (Enterpris Kecil dan Sederhana) kepada MM Vitaoils Sdn Bhd yang beroperasi di Shah Alam.

Selain itu, Anugerah Majikan Berdaya Saing (syarikat besar) kepada Proton Holdings Bhd, Anugerah Majikan Berdaya Saing (Enterpris Kecil dan Sederhana) kepada Polydamic Holdings Sdn Bhd, Ipoh.

Anugerah Ladang Bahagia yang pertama kali diperkenalkan dimenangi Ladang Tanah Merah, Port Dickson, Anugerah Kesatuan Sekerja Contoh (sektor awam) kepada Kesatuan Sekerja Kakitangan Makmal Kementerian Pendidikan Semenanjung Malaysia, manakala Anugerah Kesatuan Sekerja Contoh (sektor swasta) kepada Kesatuan Pekerja-pekerja Penang Port Sdn Bhd.

Perhimpunan Hari Pekerja bertema "Pekerja Berinovasi Pemacu Transformasi" diserikan dengan persembahan Badan Kesenian Tentera Darat dan artis residen, koir Kementerian Sumber Manusia serta lafaz ikrar Hari Pekerja.

Dalam ucapannya, Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam berkata kerajaan amat prihatin dengan gaji rendah di beberapa sektor tertentu dimana terdapat antara 30 peratus hingga 40 peratus kelas pekerja yang masih berada dalam kumpulan berpendapatan rendah.

Kerajaan mahu gaji di dalam sektor-sektor ini ditingkatkan dan untuk itu memperkenalkan Model Ekonomi Baru untuk memberi faedah kepada pekerja dan memastikan negara terus berdaya saing, katanya.

Dr Subramaniam berkata kerajaan juga mengkaji kemungkinan mewujudkan skim-skim baru berkaitan perlindungan keselamatan sosial bagi memastikan kesejahteraan pekerja dan tanggungannya lebih terjamin.
-- BERNAMA

Friday, 7 May 2010

Keupayaan Daya Saing Orang Melayu Perlu Diperkukuhkan, Kata Najib

KUALA LUMPUR, 6 Mei -- Keupayaan daya saing orang Melayu perlu diperkukuhkan lagi melalui perubahan minda dan sikap supaya mereka dapat bersaing dengan bangsa lain di persada antarabangsa, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata dengan cara ini, maka orang Melayu akan lebih yakin untuk bersaing di persada antarabangsa.

"Sebab itulah walaupun apa yang disebutkan sebagai tindakan afirmatif masih kita kekalkan tapi pendekatan kita...kita akan ubah supaya kita membantu orang Melayu yang ada potensi untuk mara ke hadapan.

"Dalam ertikata mereka telah diuji terlebih dahulu...mereka sudahpun terbukti kemampuannya dan kerajaan membantu mereka untuk mencapai kejayaan yang lebih besar," katanya dalam rakaman video You Tube melalui laman web www.1Malaysia.com.my beliau dalam menjawab satu soalan mengenai memperkasa minda Melayu.

Dalam konteks ini Najib berkata, umpamanya kalau syarikat orang Melayu sudah berjaya, maka kerajaan hendak menjadikan syarikat berkenaan itu berjaya di peringkat rantau ini sebagai "juara serantau" dan kemudiannya sebagai "juara global" dan sebagainya.

Najib berkata pendekatan ini juga bererti bahawa dalam persaingan sesama Bumiputera, kerajaan akan memilih mereka berdasarkan pada merit.

"Jadi kalau kita guna kriteria tersebut (yang) lebih kepada kriteria berdasar kemampuan dan merit, saya percaya kita akan dapat ketengahkan Bumiputera yang lebih berjaya kerana kita telah memilih mereka yang sudahpun terbukti memperlihatkan kemampuan bersaing di peringkat dunia sekalipun.

"Jadi sebab itulah kita akan teruskan tindakan afirmatif tapi kita akan buat pendekatan yang lebih mesra pasaran...lebih berdasarkan merit dan juga lebih kepada mereka yang benar-benar perlu diberi bantuan," kata Najib.-- BERNAMA

Thursday, 6 May 2010

Usahawan Penting Kepada MEB, Kata Mukhriz

KUALA LUMPUR, 5 Mei -- Usahawan tempatan perlu memanfaat sepenuhnya peluang daripada usaha kerajaan dalam memastikan persekitaran perniagan yang kondusif bagi mereka, kerana Model Ekonomi Baru (MEB) bergantung kepada pembukaan pasaran-pasaran baharu oleh sektor swasta.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Mahathir hari ini berkata model itu berisiko berdepan kegagalan tanpa penyertaan usahawan.

Beliau berkata demikian semasa diminta mengulas mengenai sejauh mana relevannya peranan usahawan di bawah MEB.

"Usahawan sangat relevan kepada MEB yakni model itu akan gagal tanpa mereka," katanya pada perbincangan panel yang bertajuk Usahawan Dan Wawasan 20/20 Mereka, bersempena dengan Anugerah Usahawan Terbaik Ernst&Young Tahun ini.

"Usaha memacu ekonomi perlu dilakukan dengan sektor swasta kerana kami memerlukan mereka untuk membuka pasaran-pasaran baharu manakala kerajaan menyediakan persekitaran yang kondusif bagi mereka," katanya.

Bagi bahagiannya, kerajaan sedang meneliti pusingan kedua liberalisasi, penswastaan seterusnya serta melibatkan diri dalam perjanjian perdagangan bebas (FTA).

"Kami sedang meneliti gelombang kedua liberalisasi bagi lebih banyak sektor impak tinggi. Kami sedang berbincang dengan persatuan dan dewan perniagaan mengenai sektor mana yang lebih penting yang perlu diliberalisasikan untuk membukakan pasaran tempatan," katanya.

Mukhriz berkata Malaysia mendapat faedah daripada FTA dengan hasilnya negara sentiasa memperoleh lebihan perdagangan daripada perjanjian dua hala atau pelbagai hala tertentu.

"Anda boleh lihat jumlah perdagangan, di mana kita mempunyai FTA, telah berkembang dengan pesat," katanya.

Beliau berkata Malaysia juga giat meneruskan Perkongsian Trans-Pasifik dengan AS, Brunei, Chile, New Zealand dan Singapura dan juga berharap dapat memuktamadkan FTA dengan India menjelang akhir tahun ini.

Mengenai perkembangan lain, Mukhriz berkata kerajaan sedang berusaha untuk menyamaratakan nisbah antara pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI) masing-masing kepada 50-50 peratus, daripada 70-30 peratus sekarang.

Beliau berkata ini kerana peserta utama tempatan merasakan mereka tidak menerima insentif yang sama seperti peserta asing dan telah membuat pelaburan mereka di tempat lain.

Meskipun, peserta tempatan digalakkan untuk meneroka ke luar negara dengan sasaran membawa pulang pendapatan dalam Pelan Induk Perindustrian 3, kerajaan kini berusaha untuk menyediakan insentif yang lebih baik untuk menggalakkan DDI.

Negara tidak mahu terlalu bergantung kepada industri berintensifkan buruh untuk menjadi sebuah negara pendapatan tinggi, katanya.-- BERNAMA

Wednesday, 5 May 2010

MEB: Peluang ubah Melayu

Oleh DR. MOHD RAPIK SAAT

MEB harus dilihat sebagai satu peluang untuk bangsa Melayu beranjak paradigma atau pemikiran daripada satu bangsa yang mengharapkan bantuan kerajaan dalam pelbagai bidang kepada Melayu yang berdikari, berilmu dan berkeyakinan tinggi untuk menempah kejayaan dalam segala bidang kerjaya atau keusahawanan di peringkat antarabangsa tanpa berharap kepada insentif kerajaan.

Beberapa tahun lalu Datuk Seri Najib Tun Razak buat pertama kali mengutarakan istilah Melayu Glokal, merujuk kepada Melayu yang bersikap dan berdaya saing global tetapi bertunjangkan budaya Melayu dan Islam.

MEB yang diumumkan baru-baru ini bertujuan untuk menjadikan Malaysia sebagai ekonomi maju dan berdaya saing, dengan rakyatnya menikmati kualiti hidup dan berpendapatan tinggi hasil pertumbuhan yang terangkum dan mampan. Ketiga-tiga konsep ini sebenarnya amat berhubung-kait. Untuk merealisasikan konsep 1Malaysia dan MEB, Melayu perlu terlebih dahulu menjadi Melayu Glokal.

Berkaitan pelaksanaan MEB yang masih dalam perancangan, terdapat suara-suara yang melahirkan rasa kerisauan mengenai status ketuanan Melayu berikutan perkongsian ekonomi dengan bangsa lain. Beberapa pihak berasa terancam jika jaminan 30 peratus ekuiti Melayu diluputkan.

Mentaliti Melayu sebegini adalah berkaitan dengan kekeliruan konsep "zero-sum game" di mana kita percaya saiz ekonomi adalah mutlak, maka kekayaan dan kemewahan bangsa lain adalah atas kehilangan dan keciciran bangsa Melayu. Sebaliknya, kita harus menyokong agenda-agenda di bawah MEB yang berpotensi untuk memperluaskan saiz ekonomi negara.

Dengan status sekarang, tindakan affirmatif tidak telus mungkin menghadkan saiz ekonomi kita pada kadar, sebagai contoh RM100. 30 peratus daripada RM100 ialah RM30. Tetapi dengan pelaksanaan Program Transformasi Ekonomi (PTE) dan Inisiatif Pembaharuan Strategik (IPS) di samping tindakan affirmatif yang lebih telus melalui MEB, saiz ekonomi negara perpotensi untuk berkembang dengan lebih maju.

Jika saiz ekonomi meningkat sehingga, sebagai contoh, RM200, 20 peratus ekuiti Melayu sudah berjumlah RM40 - melebihi jumlah kekayaan asal walaupun pada kadar ekuiti yang lebih rendah.

Kesimpulannya, adalah lebih baik untuk kita menghargai usaha dan bersama-sama menggembleng tenaga untuk meningkatkan saiz ekonomi dan kekayaan negara daripada begitu taksub untuk mempertahankan jaminan ekuiti, insentif atau subsidi daripada kerajaan.

Masyarakat Melayu harus bersedia dan menerima dengan hati yang terbuka apabila MEB dibentangkan dengan lebih terperinci pada hujung tahun nanti. Meminjam bicara Datuk Dr. Norraesah Mohamad, kita perlu menilai kemungkinan tanpa jaminan kuota dan ekuiti, Melayu akan menjadi lebih berdaya saing.

Kita akan menjadi lebih bersedia menyahut cabaran untuk menjadi "pemain" yang aktif dalam persekitaran ekonomi pasaran yang baru di Malaysia. Lebih-lebih lagi, kerajaan juga sudah beberapa kali menyatakan nasib golongan yang terpinggir akan terus terbela di bawah MEB.

Kita harus berusaha untuk mengubah nasib kita sendiri dan menerima hakikat bahawa budaya mengharapkan subsidi tidak akan berpanjangan. Sebagai perumpamaan, ubat yang diambil pada kadar minimum yang disarankan dapat membantu memulihkan kesakitan. Tetapi, ubat yang diambil secara berlebihan akan memudaratkan diri dan berkemungkinan menjadikan kita penagih tegar.

Jika kita gagal untuk berubah ketika ekonomi negara masih dalam keadaan baik pada hari ini, esok atau lusa kita mungkin dipaksa oleh arus ekonomi pasaran untuk menerima perubahan dalam keadaan tidak bersedia, ekonomi yang tidak berdaya saing dan terancam untuk terus relevan dalam sistem perdagangan antarabangsa.

Dengan usaha yang terancang, bangsa Melayu akan dapat bersedia untuk menghadapi perubahan dasar ekonomi negara. Tentunya ia bukanlah satu perjalanan yang mudah. Yang pasti, perjuangan kita masih belum selesai!

"Demi sesungguhnya selepas kesulitan pasti ada kemudahan. Selepas kesulitan pasti ada kemudahan" (Al-Insyirah).

Pendekatan progresif untuk persediaan Melayu.

Bagaimanakah bangsa Melayu dapat mempersiapkan diri untuk menghadapi arus perubahan yang dibawa MEB?

Salah satu cabang Inisiatif Pembaharuan Strategik (IPS) adalah untuk mengukuhkan penyampaian pendidikan berkualiti tinggi yang mendorong inovasi dan teknologi. Pelancaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menitikberatkan pendidikan awal adalah satu usaha yang sangat baik. Antara lain, khusus untuk melahirkan pelajar Melayu berprestasi tinggi,

1) Program Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) harus digiatkan di semua Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) yang mempunyai peratusan pelajar Melayu yang tinggi. Pengetua dan guru-guru di SBP dan MRSM boleh diberi kuasa autonomi untuk memilih pelajar dan menggunakan kurikurum inovatif.

Tanggungjawab dan objektif mereka adalah untuk menjana pelajar Melayu yang berprestasi tinggi dalam bidang akademik, keusahawanan, kepimpinan dan sahsiah diri yang dapat memonopoli tawaran biasiswa ke luar negara atau mengikuti pengajian dalam bidang-bidang strategik di dalam negara dari segi merit tanpa memerlukan kuota istimewa.

2) Sistem pendidikan tinggi perlu meningkatkan kebolehpasaran graduan Melayu. Siswazah harus diberi peluang untuk menimba pengalaman bekerja (praktikal training) di syarikat multinasional berkaitan kerajaan (GLC). Siswazah cemerlang dalam program ijazah di institusi dalam negara juga dibolehkan untuk memohon dana pinjaman pendidikan sebanyak RM60-RM70 ribu untuk mengikuti pengajian musim panas selama tiga bulan di universiti terkemuka luar negara untuk memperluaskan perspektif dan menimba pengalaman belajar di persekitaran yang terbaik.

3) Semangat anak Melayu untuk menuntut ilmu juga perlu dibakar di pelbagai peringkat. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan dan bantuan untuk belajar, tetapi jika anak muda Melayu masih belum dapat memahami kepentingan berilmu, Melayu akan terus berada pada takuk yang sama. Apa yang diperlukan adalah satu gerakan akar-umbi yang radikal untuk membakar semangat generasi muda Melayu untuk keluar daripada kepompong kemalasan dan belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. Ia memerlukan satu program yang sistematik dalam mengenal pasti bakat-bakat muda yang perlu "dikejutkan", pengenalan modul pembelajaran berkesan, dan perkongsian pengalaman dan titian hidup oleh individu Melayu yang telah berjaya.

Pihak media juga dapat memainkan peranan. Ketika berusia belasan tahun, saya pernah terbaca dalam Pancaindera dalam Mingguan Malaysia kisah seorang warga Malaysia di luar negara yang berjaya mendapat Ph.D sebelum berusia 30 tahun. Ini telah sedikit-sebanyak mendorong saya menjejaki langkah beliau. Hari ini, paparan-paparan picisan membuatkan anak muda lebih mengagungkan ikon hiburan dan sukan dari Barat daripada usahawan dan cendekiawan.

4) Insentif berserampang dua mata untuk menggalakkan keluarga Melayu menitikberatkan faktor pendidikan dan meningkatkan pendapatan golongan berpendapatan rendah dapat diadakan dengan menawarkan skim bantuan pelaburan Amanah Saham Bumiputera (ASB) kepada yang berkelayakan berdasarkan nisbah perbelanjaan pendidikan tahunan per pendapatan bersih. Kerajaan akan meminjamkan dana setinggi RM150,000 pada kadar faedah sifar. Individu terpilih perlu membuat bayaran bulanan sebanyak RM50 misalnya untuk menyemai disiplin menabung dan penerima pinjaman akan mendapat pendapatan tambahan sebanyak RM1,000 sebulan.

Apabila kesemua anak peminjam telah menamatkan pengajian, pendapatan tambahan dan pinjaman akan dihentikan, dan modal asal pinjaman berjumlah RM150,000 akan dipinjamkan kepada individu berkelayakan lain.

PENULIS ialah Pengerusi Kelab UMNO Chicago, Amerika Syarikat

Monday, 3 May 2010

MARA Teruskan Projek MRSM Kuala Kangsar Tahun Depan

IPOH, 30 April (Bernama) -- Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan meneruskan pembinaan projek Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Kuala Kangsar, yang terbengkalai sejak 2008, pada tahun depan.

Ketua Pengarahnya Datuk Ibrahim Muhamad berkata MARA akan meneruskan pelaksanaan pembinaan projek itu di bawah Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10) yang akan bermula pada tahun hadapan.

Beliau berkata demikan dalam satu kenyataan bagi mengulas kenyataan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir pada Khamis yang meminta MARA supaya meneruskan segera pembinaan MRSM Kuala Kangsar bagi mengelakkan mana-mana projek pembangunan di Perak menjadi 'projek sakit' atau 'gajah putih'.

Ibrahim menjelaskan projek berkenaan tidak dapat ditender semula dalam tempoh RMK-9 kerana kekurangan bajet.

Beliau berkata projek itu telah juga mendapat kelulusan bajet di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua (PRE 2) tetapi ia tidak dapat menampung kos untuk projek itu ditender semula.

Menurutnya projek berkenaan telah ditamatkan kontrak pembinaannya pada 23 Okt 2008 disebabkan kegagalan kontraktor menyiapkan projek mengikut tempoh yang ditetapkan.

"Prestasi fizikal semasa kontrak ditamatkan adalah 41 peratus berbanding jadual asal kontrak 66 peratus dengan kelewatan 206 hari," tambahnya.-- BERNAMA

GiatMARA perluas program Sale 2 U

KUALA LUMPUR 2 Mei - Pusat GiatMARA Malaysia bercadang memperluaskan program keusahawan Giat MARA Sale 2 U ke peringkat kebangsaan sekiranya program itu mendapat sambutan menggalakkan.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Abd. Halim Mansor berkata, pihaknya perlu terlebih dahulu perlu menyediakan satu kertas kerja berhubung kebaikan dan keberkesanan program tersebut.

''Ini cadangan yang baik kerana ia mampu menjadi landasan untuk mengetengahkan lepasan Pusat GiatMARA ke dalam realiti perniagaan.

''Oleh itu, kami sedang mengkaji dan menilai keberkesanan program ini, selain perlu mendapatkan kelulusan daripada ahli lembaga pengarah sekiranya ia mahu dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan GiatMARA Sale 2 U, di Projek Perumahan Rakyat (PPR), Intan Baiduri, Kepong di sini hari ini.

Abd. Halim ditanya mengenai kemungkinan Pusat GiatMARA memperluaskan program itu ke luar Kuala Lumpur memandangkan sambutan hangat sewaktu ia diadakan di Titiwangsa sebelum ini.

Program di Kepong itu merupakan yang kedua dianjurkan dan akan diadakan secara bergilir-gilir di kesemua Pusat GiatMARA di Kuala Lumpur.

''Kita mempunyai 10 Pusat GiatMARA di Kuala Lumpur dan melalui program ini kita akan dapat melahirkan usahawan yang mampu menghasilkan produk-produk komersial," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menyasarkan kutipan jualan sebanyak RM6,000 sepanjang program sehari itu berlangsung.

''Angka ini bukan sesuatu yang mustahil," ujarnya.